Dit is hoe een accu werkt en waarom je hem soms moet vervangen

De meeste mensen weten niet hoe een autobatterij werkt, en dat is niet erg. We willen allemaal van punt A naar punt B zonder ons zorgen te hoeven maken dat ons voertuig kapot gaat. Toch hoor je vaak mensen over de accu van hun auto praten. Dit gebeurt voornamelijk als de accu van de auto aan vervanging toe is. Als je een van die mensen bent die geen idee heeft hoe de accu van je auto werkt, dan is deze blog iets voor jou! In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over accu’s: hoe ze werken, waarom ze soms moeten worden vervangen en wat voor soort accu er in je auto hoort te zitten.

Hoe een accu nu eigenlijk werkt

Als we kijken naar hoe de accu van je auto eigenlijk werkt, zijn er twee soorten uitleggen die we kunnen geven. De meest simpele hiervan is dat een accu een soort opslagplek is voor energie. Die energie wordt gemaakt door de dynamo en dus opgeslagen in de accu. Een accu wordt daarom soms ook wel een batterij genoemd. Het is hierbij wel belangrijk dat de accu dus ook constant wordt opgeladen, dit voorkomt dat de energie op raakt.

De accu en het chemische proces

De meer ingewikkelde uitleg over hoe er nu precies elektriciteit in een accu ontstaat heeft alles te maken met een ingewikkeld chemisch proces. In een normale accu voor de auto zitten namelijk zes sets van platen. Deze platen per paar ondergedompeld in een andere vloeistof. De twee platen in een set die dus beide ondergedompeld zijn in een andere vloeistof veroorzaken een chemische reactie. Deze spanning is alleen niet genoeg voor de hele auto, waardoor de accu dus ook wordt opgeladen terwijl je in je auto rijdt.

Problemen met je accu

Het proces waar je accu een onderdeel van is, is dus goed doordacht en vrij complex. Normaal gesproken staan mensen hier vaak niet bij stil, totdat er dus iets mis is met hun accu. Er kunnen dan verschillende dingen aan de hand zijn. Het meest voorkomende probleem als het gaat om je accu, is dat hij leeg is. Dit kan snel gebeuren als je bijvoorbeeld je autolampen vergeet uit te zetten als je je auto geparkeerd hebt. Ook moet je accu eens in de zoveel jaar vervangen worden. Dit komt doordat deze versleten raakt door de jaren heen. Dit komt vaker in de winter voor dan in andere seizoenen, doordat de kou meer van de accu vraagt. Een nieuwe accu voor je auto kan je eenvoudig zelf bestellen, maar je kunt hier natuurlijk ook voor naar de garage. Voor meer informatie is het altijd erg aan te raden om een specialist te raadplegen!