Engelse taxi huren

Autoverzekering verplicht, vergelijken verstandig

In Nederland is een autoverzekering verplicht voor iedereen die een auto bezit. Een autoverzekering is verplicht zodat eventuele slachtoffers beschermd kunnen worden. Dit is vastgelegd in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) uit 1963. In deze wet staat dat elke autobezitter minimaal een WA verzekering moet hebben. Ook regelt de wet dat de verzekering aan bepaalde eisen moet voldoen zoals minimaal een miljoen euro uitkeren aan een letselschadeslachtoffer. De Wam geldt overigens ook voor brommobielen, bromfietsen en motoren. Door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) wordt gecontroleerd of elke auto wel verzekerd is. In het verleden riskeerde je zelfs een gevangenisstraf en een rijontzegging als je niet was verzekerd. Nu krijg je in dit geval alleen nog een geldboete.

Verschil tussen WA, WA Beperkt Casco en All Risk

Een WA verzekering dekt je voor schade aan de tegenpartij. Dit geldt voor zowel voertuigen, personen, goederen als objecten. Deze meest eenvoudige autoverzekering wordt meestal afgesloten voor auto’s ouder dan twaalf jaar. Wil je een iets uitgebreidere dekking, dan kies je voor de WA Beperkt Casco. Deze autoverzekering dekt je ook tegen schade die door overmacht ontstaan is. Denk hierbij aan diefstal of een zware storm. Je ontvangt van je verzekeraar een vergoeding om de reparatie te betalen. Is je auto total loss, dan ontvang je meestal de dagwaarde van de auto. De meest uitgebreide autoverzekering die je kunt afsluiten is de All Risk autoverzekering. Alle schade die bij de WA en de WA beperkt Casco vergoed worden, is bij een All Risk verzekering ook gedekt. Bovendien ben je ook verzekerd tegen schade die je zelf veroorzaakt. De meeste autoverzekeraars keren in de eerste tot drie jaar de nieuwwaarde van de auto uit wanneer deze total loss verklaard wordt.

Autoverzekeringen vergelijken loont

Een minimale WA autoverzekering in Nederland is dus verplicht. Echter mag je zelf bepalen bij welke autoverzekeringsmaatschappij je deze autoverzekering afsluit. Je kunt de eerste de beste die je tegenkomt nemen, je bent niet verplicht om te vergelijken. Echter een autoverzekering vergelijken loont wel. Als je vijf minuten tijd besteed aan het invullen van de vergelijker dan weet je zeker dat je de meest goedkope autoverzekering kiest met de beste polis voor jouw auto. De prijzen van autoverzekeringen lopen sterk uiteen, ook de polisvoorwaarden verschillen enorm. Via de informatie die uit de vergelijker komt kun je eenvoudig de beste keus maken. Eventueel kun je ook direct de autoverzekering aanvragen. Nadat je een email ontvangen hebt, krijgt jouw auto een tijdelijke dekking en kun je alvast de weg op. Binnen enkele uren, soms een dag is meestal de officiële autoverzekering wel geregeld.